SUV. Att förlänga sin penis till bekostnad av miljön


Trender

Sedan tidernas begynnelse har nationer influerat varandra ifråga om seder och bruk. Under 16 talet var det Frankrike som var den tongivande nationen. Vi Svenskar tog till oss ett otal låneord och kulturella seder. Det var Frankrike som var ”inne” nationen.

Sedan början av 1900 talet har den tongivande nationen varit Usa. I dagligt tal smyger vi vid tillfällen in diverse Engelska ord och ser ofta på Amerikanska filmer. Detta färgar vår vardag och är något som vi oftast inte reflekterar något större över.

Sveriges bilpark består procentuellt sett inte av särskilt många amerikanska bilar om man jämför med bilar som är producerade i andra delar av världen. Med andra ord har dom amerikanska bilproducenterna som grupp betraktat inte lyckats särskilt bra på den svenska marknaden av olika anledningar.

En sak har dom dock lyckats med! För ca 10-15år sedan spreds en trend till Sverige från Usa.

 

SUV trenden.

SUV trenden går ut på att ju högre bil du har, desto mer kan du ”se ner” på alla i din omgivning. Ju, större och högre bil du har ju högre blir din sociala acceptans i området där du bor. Männen beundrar dig för att den är så stor. Bilen alltså. Och kvinnorna ser dig som en riktig man som kan köra och hämta stockar i skogen med din stora bil.

Du berättar gärna för dina grannar om hur kul bilen är att köra och om dess fantastiska fyrhjulsdrift som du aldrig har använt och förmodligen aldrig kommer märka att bilen har.

Som försäljnings argument, eller inköps argument till dig själv när du köpte bilen intalade du dig att du köpte bilen för att barnen åker säkert i bilen.

Men vänta lite!!…

Jo, detta var kanske lite väl tillspetsat? Men min fråga är vad är det som får en att köpa en Audi Q7 eller kanske en Bmw X6?

 

Körgladje??

Ju högre man sitter ju mindre körglädje. Sätt dig i bilen och mät hur långt över marken ditt huvud hamnar. Mät i olika bilar och jämför. Dra av 20% av körglädjen för varje decimeter ditt huvud hamnar längre från marken så hamnar du ganska nära sanningen.

Ställ dig frågan, varför är det så roligt att köra gocart?

 

Den är snygg?

En Audi Q7 är en Volkswagen Passat på stereoider. Om man sminkar ett miljösvin blir det fint, men det är fortfarande ett miljösvin…. Förlåt alla Volkswagen ägare, jag var bara tvungen… Jag har inget emot varken Audi eller Volkswagen! Jag gillar bara inte höga bilar…

Ja, ok det finns vissa undantag. Volvo V60 är ändå rätt snygg…

 

Den är miljövänlig?

Nej, det är det nog knappast någon som har påstått. Ju högre bil, desto högre luftmotstånd… Stoppa samma motor i en lägre bil så får du oftast en lägre bränsleförbrukning.

Den är säker!

Ja! Där satt den!!

Ja, den är säker för Dig och Din familj men oftast inte för din omgivning.

Där finns dock en fördel!…

Om du låst dig ute kan du ju i och för sig använda den som en murbräcka när du skall slå in dörren.

 

Min fråga är!

Varför smutsa ner i onödan genom att köpa en hög och stor bil?

 

Ps: Självklart spelar motorvalet en stor roll för bilens utsläpp men det kommer fler inlägg om detta senare.

 

 

Martin Nilsson

Lider av kronisk skrivklåda och har ett genuint trafikintresse. Driver Trafiksäkerhet.se samt övningskörning.com. Trafikskoleägare och trafiklärare sedan 20 år tillbaka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *