Damma av ditt körkort!


Som trafiklärare stöter jag ibland på elever som har körkort men vill ta några körlektioner för att fräscha upp sina kunskaper. Att komma till trafikskolan för att endast fräscha upp sina kunskaper händer, men inte allt för ofta.

Vilken typ av elever handlar detta om?

När det händer så brukar eleverna skamset fråga om dom är dom enda i hela världen som tagit körlektioner trots att dom redan har körkort. Mitt svar brukar vara att dom absolut inte är ensamma och att fler borde tänka som dom.

Oftast handlar det om folk som tagit sitt körkort för många år sedan och inte kört sedan dess. Dom känner sig därför osäkra och vill inte riskera att orsaka en trafikolycka. Ibland handlar det om föräldrar som övningskör med sina barn och vill kontrollera sina egna kunskaper.

Gemensamt för dom alla är att dom oftast skäms lite och kanske känner att bilkörning är något som dom faktiskt borde kunna. Övningskörning, det är till för nybörjare…

Personligen hade jag hoppats att fler människor hade varit lika vettiga!

 

Vi är inte födda med förmågan att köra bil!

Förmågan att köra bil inte något som kom med modersmjölken. Körkortet är inte invävt i vår DNA! Kunskapen kräver underhåll och träning.

Inom dom flesta företag går personalen med jämna mellanrum på kompetensutvecklings kurse. Anses detta som något pinsamt och underligt? Är det något vi drar oss att berätta för folk i vår omgivning för att vi är rädda för att dom skall se ner på oss? Nej, det är hur naturligt som helst! Du är en duktig snickare, nu kommer du bli ännu bättre!

 

Det är väl inget fel på att fräscha upp sina trafikkunskaper? Vad tycker du?

 

Martin Nilsson

Lider av kronisk skrivklåda och har ett genuint trafikintresse. Driver Trafiksäkerhet.se samt övningskörning.com. Trafikskoleägare och trafiklärare sedan 20 år tillbaka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *